Pakowanie słodyczy
Pakowanie słodyczy - rynek słodyczy w Polsce
Rynek słodyczy będzie rozwijać się dynamicznie, co wynika z dobrej koniunktury, coraz szerszej oferty dostosowanej do zmieniających się trendów konsumenckich, jak również z rozwoju polskiego eksportu. W latach 2012-2016 eksport polskich słodyczy wzrósł o blisko 79,5 proc., z poziomu 1,66 mld euro do 2,98 mld euro. Polska jest ósmym największym eksporterem słodyczy na świecie, z udziałem na poziomie 4,8 proc. w 2016 r.
Zmieniające się trendy w zakresie produkcji słodyczy i przekąsek oraz zmiany na rynku pracy oznaczają dla producentów konieczność inwestycji m.in. w innowacyjne rozwiązania w zakresie pakowania. W tym zakresie firma DI-ZET oferuje szeroką gamę maszyn i urządzeń od półautomatycznych po w pełni zautomatyzowane rozwiązania w pakowaniu słodyczy w kartonach:
Rynek słodyczy - produkcja i podział produktowy
Rynek słodyczy obejmuje:
Słodycze produkuje się zazwyczaj z cukru z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii. Słodycze są najczęściej sztucznie aromatyzowane i sztucznie koloryzowane różnymi barwnikami spożywczymi.
Cukierki otrzymuje się przez rozpuszczenie cukru w wodzie lub mleku do postaci syropu, który gotuje się aż do osiągnięcia pożądanego stężenia lub początku karmelizacji. Typ cukierka zależy od składników i czasu podgrzewania mikstury. Cukierki to słodycze o różnorodnej konsystencji i rożnym sposobie produkcji, są dostępne prawie we wszystkich kolorach, mają najprzeróżniejsze kształty i fakturę. Występują w wielu wariantach smakowych, m.in. o smaku kwaśnym, słodkim, słonym, owocowym, kawowym czy miętowym, często w postaci wieloowocowych żelek. Większość cukierków zawiera w sobie wiele konserwantów. Przykładami cukierków są: cukierki toffi, krówki, pralinki, dropsy, landrynki, cukierki ziołowe. Ostatnie z wymienionych można konsumować jako przysmak lub też jako środek leczniczy, głównie przeciwkaszlowy. Przy wyrobie cukierków ziołowych stosuje się wywary z ziół, takich jak żywokost, ślaz i podbiał oraz roślinne olejki eteryczne. W związku z tym wyroby te posiadają specyficzny smak i pewne właściwości lecznicze.
Czekolada twarda to pokruszoną śrutę kakaową mieli się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu – mieszaniu i rozcieraniu na sucho. Dzięki temu staje się bardziej plastyczna, zmniejsza się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec procesu konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Cały czas masa jest łagodnie podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, 55-60 stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował.
Ciastka to rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję. Ciastka wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiego, drożdżowego, kruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. kremy, lukry, owoce, galaretka czy bita śmietana. Ciastka niekoniecznie muszą być wytwarzane ze słodkiego ciasta – istnieją bowiem ciastka słone, takie jak krakersy.
Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka.
Batony to rodzaj słodyczy o niewielkich rozmiarach. Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy, waniliowy itp.), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy). Istnieją także dietetyczne odmiany batoników oraz batoniki dla diabetyków.
Słone przekąski wraz z rozwojem supermarketów i sklepów spożywczych są bardzo ważnym elementem biznesu gastronomicznego. Do takich przekąsek zaliczyć można chipsy, popcorn, słone paluszki, batony itp.
Guma do żucia to rodzaj słodyczy przeznaczony do żucia, a nie łykania. Wykonywana jest z masy gumowej, cukru pudru i syropu skrobiowego, substancji aromatycznych, smakowych i barwiących.
Lody to zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce czy czekolada lub nietradycyjne – mięsne czy warzywne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp.
Rynek słodyczy będzie rozwijać się dynamicznie, co wynika z dobrej koniunktury, coraz szerszej oferty dostosowanej do zmieniających się trendów konsumenckich, jak również z rozwoju polskiego eksportu. W latach 2012-2016 eksport polskich słodyczy wzrósł o blisko 79,5 proc., z poziomu 1,66 mld euro do 2,98 mld euro. Polska jest ósmym największym eksporterem słodyczy na świecie, z udziałem na poziomie 4,8 proc. w 2016 r.
Zmieniające się trendy w zakresie produkcji słodyczy i przekąsek oraz zmiany na rynku pracy oznaczają dla producentów konieczność inwestycji m.in. w innowacyjne rozwiązania w zakresie pakowania. W tym zakresie firma DI-ZET oferuje szeroką gamę maszyn i urządzeń od półautomatycznych po w pełni zautomatyzowane rozwiązania w pakowaniu słodyczy w kartonach:
- składanie kartonów klapowych (składarki Comarme)
- zaklejanie kartonów klapowych (zaklejarki Comarme)
- wiązanie kartonów (wiązarki SMB i Cyklop)
- pakowanie kartonów klejonych (wiązarki SMB COR)
- wiązanie pakietów (wiązarki AXRO)
- owijanie kartonów na paletach (owijarki Cyklop)
- folie stretch maszynowe (folie Trioplast)
Rynek słodyczy - produkcja i podział produktowy
Rynek słodyczy obejmuje:
- produkty na bazie cukru (landrynki, miętówki, krówki, karmelki, gumy i żelki, słodycze medyczne, pianki żelowe, lizaki, nugaty czy lukrecję),
- produkty czekoladowe (z czekolady mlecznej, gorzkiej oraz białej)
- ciastka i herbatniki (ciastka kruche, drożdżowe, opłatki, pierniki, wafle, biszkopty)
- gumę do żucia
- lody
- słone przekąski (chipsy, popcorn, słone paluszki, batony)
Słodycze produkuje się zazwyczaj z cukru z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii. Słodycze są najczęściej sztucznie aromatyzowane i sztucznie koloryzowane różnymi barwnikami spożywczymi.
Cukierki otrzymuje się przez rozpuszczenie cukru w wodzie lub mleku do postaci syropu, który gotuje się aż do osiągnięcia pożądanego stężenia lub początku karmelizacji. Typ cukierka zależy od składników i czasu podgrzewania mikstury. Cukierki to słodycze o różnorodnej konsystencji i rożnym sposobie produkcji, są dostępne prawie we wszystkich kolorach, mają najprzeróżniejsze kształty i fakturę. Występują w wielu wariantach smakowych, m.in. o smaku kwaśnym, słodkim, słonym, owocowym, kawowym czy miętowym, często w postaci wieloowocowych żelek. Większość cukierków zawiera w sobie wiele konserwantów. Przykładami cukierków są: cukierki toffi, krówki, pralinki, dropsy, landrynki, cukierki ziołowe. Ostatnie z wymienionych można konsumować jako przysmak lub też jako środek leczniczy, głównie przeciwkaszlowy. Przy wyrobie cukierków ziołowych stosuje się wywary z ziół, takich jak żywokost, ślaz i podbiał oraz roślinne olejki eteryczne. W związku z tym wyroby te posiadają specyficzny smak i pewne właściwości lecznicze.
Czekolada twarda to pokruszoną śrutę kakaową mieli się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu – mieszaniu i rozcieraniu na sucho. Dzięki temu staje się bardziej plastyczna, zmniejsza się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec procesu konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Cały czas masa jest łagodnie podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, 55-60 stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował.
Ciastka to rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję. Ciastka wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiego, drożdżowego, kruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. kremy, lukry, owoce, galaretka czy bita śmietana. Ciastka niekoniecznie muszą być wytwarzane ze słodkiego ciasta – istnieją bowiem ciastka słone, takie jak krakersy.
Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka.
Batony to rodzaj słodyczy o niewielkich rozmiarach. Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy, waniliowy itp.), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy). Istnieją także dietetyczne odmiany batoników oraz batoniki dla diabetyków.
Słone przekąski wraz z rozwojem supermarketów i sklepów spożywczych są bardzo ważnym elementem biznesu gastronomicznego. Do takich przekąsek zaliczyć można chipsy, popcorn, słone paluszki, batony itp.
Guma do żucia to rodzaj słodyczy przeznaczony do żucia, a nie łykania. Wykonywana jest z masy gumowej, cukru pudru i syropu skrobiowego, substancji aromatycznych, smakowych i barwiących.
Lody to zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce czy czekolada lub nietradycyjne – mięsne czy warzywne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp.
Zaklejarki Comarme do kartonów ze słodyczami
Półautomatyczna zaklejarka do kartonów firmy COMARME model GEM 520. Maszyna przeznaczona do zaklejania różnorodnych kartonów. Jej wydajność to nawet do 1000 kartonów na godzinę. Kartony z zamkniętą klapą podawane są do maszyny. Operator ustawia ręcznie prowadnice do rozmiaru podanego kartonu, następnie maszyna go zakleja zarówno od dołu, jak od góry. Maszyna solidna, prosta w obsłudze i bezpieczna, posiada normę CE.
Więcej: Zaklejarka GEM 520 |
Składarki kartonów Comarme do kartonów klapowych
Składarka (formiarka) do kartonów firmy COMARME model F2000 to maszyna automatyczna przeznaczona do składania kartonów z czterema klapami dolnymi. Kartony pobierane z magazynku. Dolne klapy są zamknięte za pomocą taśmy klejącej i przekazywane do napełnienia. Proponowana składarka jest zaprojektowana tak by bez problemu składać nawet bardzo lekkie pudełka. Kompaktowe wymiary maszyny pozwalają na wpięcie składarki do istniejącej linii produkcyjnej lub zamontowanie w dowolnym miejscu oddzielnie.
Więcej: Składarka F2000 |
Pakowanie kartonów klejonych do słodyczy
Wiązarka SMB COR to uniwersalna maszyna niemieckiego producenta SMB Schwede Maschinenbau GmbH służąca do wiązania taśmą PP opakowań klejonych z kartonu. SMB COR to maszyna o wysokiej wydajności przeznaczona do pakowania 3 i 4 punktowych złożonych opakowań z kartonu.
Więcej: Wiązarka SMB COR |
Wiązanie taśmą kartonów ze słodyczami
Wiązarka ramowa automatyczna SMB Cube o szerokim zastosowaniu w liniach półautomatycznych i automatycznych. Np. w linii półautomatycznej pracownik pakuje na zwykłym podajniku rolkowym produkt do kartonu, zamyka klapy, przesuwa karton do momentu załapania przez pasy transmisyjne wiązarki, wiązarka przesuwa karton pod ramię wiążące, następuje wiązanie jedno lub kilka, pasy przesuwają karton na podajnik odbiorczy, gdzie pracownik zdejmuje karton i kładzie na palecie.
Więcej: Wiązarka SMB CUBE |
Owijarki do pakowania kartonów na palecie
Owijarka Cyklop CTT 230 to półautomatyczna owijarka z zaawansowanymi możliwościami programowania. Sterowana przy pomocy ekranu dotykowego. Owijarka standardowo posiada 4 programy owijania. Jest wyposażona w system "POWER ECO STRETCH" do wstępnego rozciągania folii o dodatkowe 300% (regulowany 8 stopniowo z możliwością zablokowania). Ilość owinięć dolnych i górnych wynosi od 1 do 24 ustawiane niezależnie. Prędkość obrotowa talerza do 12 obrotów na minutę. Prędkość wózka wzdłuż masztu (gęstość owijania) regulowana.
Więcej: Owijarka Cyklop CTT 230 |
Wiązarka AXRO do pakietów i kapturków
AXRO-FQC2 jest najnowszym rozwiązaniem w dziedzinie elastycznego wiązania.
Maszyna wykorzystuje sprawdzoną technologię "chwytania i wiązania", używaną przez AXRO z powodzeniem od lat. AXRO-FQC2 jest udoskonalone o mechanizm "feed-in", który dba o to, aby produkty zostały związane prawidłowo, nawet jeśli wiązanie zostanie zakończone zbyt wcześnie. Urządzenie posiada także system zwalniania wiązarki (knotter release system - KRS), który kontroluje jakość wiązania. Dzięki temu sznurek jest minimalnie napięty na produkcie, nie powodując uszkodzeń. Dzięki umieszczeniu szpuli ze sznurkiem na aluminiowym talerzu udało się zmniejszyć poziom hałasu w AXRO-FQC2. Więcej: Wiązarki AXRO |
Zaklejanie kartonów taśmą papierową
Dyspenser taśmy papierowej Lapomatic C 25 jest urządzeniem stosowanym przy często zmienianych długościach. Urządzenie to wyposażone jest w 11 stałych długości pomiędzy 10 a 110 cm oraz 11 długości pomiędzy 15 – 115 cm w odstępach po 10 cm. Aparat nawilża, wysuwa automatycznie i obcina taśmę papierową.
Urządzenie popularne w magazynach pakujących produkty do wysyłki w tym produkty FMCG, przesyłki pocztowe, RTV, elektronika użytkowa i inne. Więcej: Dyspenser Lapomatic |
Finansowanie zakupu maszynCoraz popularniejszą formą finansowania zakupu zaklejarek i innych maszyn pakujących jest leasing. Firmy zainteresowane zakupem owijarek do palet w formie leasingu zapraszamy do współpracy.
Więcej informacji: mnowak@di-zet.pl lub 501 685 074 Maszyny pakujące można zakupić lub wynająć:
W zakresie finansowania zakupu maszyn i urządzeń współpracujemy z Idea Getin Leasing |
Gdzie możesz kupić maszyny pakująceMaszyny pakujące zakupisz w firmie:
DI-ZET Sp. z o.o. Sp. k ul. Patriotów 24, 04-933 Warszawa Kontakt z działem handlowym: Tel.: 501 685 074 mnowak@di-zet.pl |
Informacje rynkowe
Batony Snicker o smaku chili
Opierając się na preferencjach smakowych mieszkańców Chin, największy na świecie producent słodyczy, Mars Inc., w zeszłym roku połączył siły z Alibaba Group, aby stworzyć popularne batony Snickers o smaku chili, które mają spełnić oczekiwania smakowe chińskich konsumentów. |